Eerst theorie

Voordat je het praktijkexamen mag afleggen moet je eerste een theoriecertificaat hebben. Je krijgt dit certificaat als je slaagt voor je theorie-examen en het is 18 maanden geldig. Je mag al wel rijlessen nemen voordat je geslaagd bent voor het theorie-examen.

Onderschat het theorie-examen niet. Het zijn de mensen die niet goed voorbereid zijn die zakken op het examen. Al jarenlang zakt in Nederland meer dan de helft voor het eerste theorie-examen. In 2021 was het gemiddelde slagingspercentage 38%!!!

Voorbereiding op het examen

Je kunt jezelf op verschillende manieren voorbereiden op jouw theorie-examen. De meeste keuze heb je in de Nederlandse taal. Je gaat naar een dagcursus of koopt een boek met proefexamens online. Het allerbelangrijkste is, naast het kennen van de regels, dat je zoveel mogelijk proefexamens maakt.

Zorg dat je de regels begrijpt en probeer geen vragen uit je hoofd te leren. Soms is een vraag op het examen hetzelfde als in het proefexamen maar soms ook net even anders. Als je de situatie begrijpt dan los je het probleemloos op.

Portugese taal

Voor kandidaten die te weinig kennis van de Nederlandse en Engelse taal hebben, bestaat de mogelijkheid om met een tolk het theorie-examen af te leggen. De kosten hiervan liggen aanzienlijk hoger omdat zij een individueel examen doen en het een be√ędigde tolk betreft.

Ook hier geldt de aanbeveling om je voor te bereiden in de taal van het examen. De vragen zullen in de Nederlandse taal op het computerscherm verschijnen en simultaan worden vertaald door de tolk.

Op www.teoria.nl kan je een zeer goede en uitgebreide online theoriecursus in de portugese taal volgen. Met deze cursus wordt je niet alleen goed voorbereid op het theorie-examen maar ook voor jouw rijlessen. Uiteindelijk is de praktijk de plaats waar je de theorie moet gaan toepassen.